in

И Гърция забрани на учениците да ползват мобилните си телефони в училище

Снимка: Pixabay

И в Гърция забраняват на учениците да използват мобилни телефони в класните стаи. Те вече са задължени да предават телефоните си на учителите и след занятията си ги получават обратно.Припомняме, че турското министерство на просветата също забрани телефоните в класните стаи в Турция.

Министърът на образованието Пиеракакис обясни това решение с мнението на психолози и лекари, че децата не могат да се концентрират в училище.

Категорично се забранява снимане на клипове в сградата на училището и качване на тези материали в социалните мрежи, предава БНТ.

„Имаше няколко случая на опити за самоубийство на ученици, унижени от заснети с тях клипове“, подчерта министърът.

Освен това родителите вече ще поемат отговорност за нанесени щети в училищата от децата им, като заплащат разходите по възстановяване. Глобата ще се налага от общината и при отказ да се заплати се изпраща на Държавната агенция по приходите.

„При нарушение на дисциплината в училище – учениците ще бъдат изключвани“, каза още министърът на образованието.

Забрана за използване на мобилни телефони от учениците в клас вече е въведена в редица страни, сред които Франция, Нидерландия и Турция. Според доклад на ЮНЕСКО от 2023 г. използването на мобилни телефони от децата в училищата влошава представянето на учениците и оказва отрицателно въздействие върху емоционалното им развитие.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/