in

Костадинов за празника: Щом преди народът ни се е мобилизирал в името на националния идеал, то и днес можем също

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Костадин Костадинов поздрави българите по случай днешния празник – Съединението на България

„Съединението на Източна Румелия с Княжество България е резултат от силната вяра на нашите предци, че могат да вземат съдбата си в свои ръце и да действат целенасочено“, написа по случай днешния празник лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Вярвам, че както тогава народът ни е имал способността да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал, то и днес можем също да го направим. Стига само да повярваме! Заедно можем всичко! Да живее България!”, пише още той.

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Съединението провокира Сръбско-българската война (ноември 1885) и Българската криза.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/