in

Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме

Кадър: Facebook/Consulate General of the Republic of Bulgaria - Toronto

С осветяване на Ниагарския водопад в цветовете на българския трибагреник беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Инициативата е на Генералното консулство на България в Торонто.

​Ниагарският водопад грейва в бяло, зелено и червено за пореден път по повод български празник.

„Идеите, които ни завещаха дейците на Съединението в продължение на заветите на Апостола на свободата Васил Левски, са наши ценности и днес, когато градим демократична европейска България. Уроците по родолюбие от решителните дни на 1885 г. ни задължават да помним, че „Съединението прави силата”. Честит празник!”, написаха от Генералното консулство на България в Торонто.

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Съединението провокира Сръбско-българската война (ноември 1885) и Българската криза.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.