in

Никога не сушете дрехи в стаята: Според експерти това е особено вредно

Снимка: Pixabay

Оказва се, че сушенето на дрехи вътре в домовете, особено на закрито, може да причини здравословни проблеми. Простирането на прането в дома води до увеличаване на нивото на влажност в помещението, като по този начин се създава среда, благоприятстваща появата на респираторни заболявания.

Проучвания, проведени от Института за околната среда в Глазгоу, са установили, че този навик вероятно ще предизвика астма, ринит, респираторни инфекции и алергии, предава сайтът „Здравето“.

Нивото на концентрация на влага може да бъде много високо и в комбинация с ниска температура се създава благоприятна среда за възникване и възпроизвеждане на акари, плесени и гъбички.

Малко хора знаят, че като простират мокри дрехи на закрито, те добавят около два литра вода в помещенията, което увеличава нивото на влажност в затворените помещения с повече от 30%. Например, през зимата, обикновено влажността е над 50%, ако добавим и дрехи, които висят, за да изсъхнат, тогава ще създадем атмосфера с ниво на влажност над 80%, а това е доста вредно.

Ако вашият дом не е оборудван с място за сушене на дрехи или нямате специална сушилня, можете да следвате някои от тези препоръки:

  • Поставете дрехите на разстояние една от друга, за да улесните циркулацията на по-голям въздушен поток.
  • Дрехите трябва да бъдат изцедени възможно най-внимателно.
  • Обърнете наопаки дебелите тъкани. Това ще намали времето за сушене.
  • Използвайте сешоар само за дребни предмети като чорапи или бельо.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/