in

Столтенберг към Китай: Спрете да подкрепяте Русия във войната

Кадър: YouTube

Според генералния секретар на НАТО именно Китай е решаващ фактор за подпомагане на войната на Русия срещу Украйна.

Йенс Столтенберг призова днес Китай да спре да подкрепя руската агресия срещу Украйна, като заяви, че помощта на Пекин е важен фактор за продължаването на войната, предаде Ройтерс.

„Китай се превърна в решаващ фактор за подпомагане на войната на Русия срещу Украйна“, каза Столтенберг пред репортери в Осло. Той се аргументира, че „Китай е този, който дава възможност за производството на много от оръжията, които Русия използва“.

Столтенберг предупреди, че непрекъснатото подклаждане на войната в Украйна от страна на Пекин може да се отрази неблагоприятно на неговите интереси и репутация.

„Призовавам Китай да спре да подкрепя незаконната война на Русия“, каза той.

Китай е определял подобни изявления на НАТО като „злонамерени и предубедени“, посочва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви през юли, че не иска Китай, който има партньорство с Русия „без ограничения“, да действа като посредник, но че се надява Пекин да окаже по-голям натиск върху Москва за прекратяване на войната, предава БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/