in

Какво задължително се слага на трапезата утре, на Рождество Богородично

Кадър: Youtube/Вкусни рецепти с Таня

Утре, на 8 септември Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица. Празникът е наричан още Рождество Богородично или Малка Богородица.

На празничната трапеза се слага пита намазама с мед, която се нарича още Богородична пита, курбан чорба, ястия с месо, варено жито. Ето как да приготвим празничната пита:

 Необходими съставки
1300 г брашно тип 500
1 кубче мая
300 мл прясно мляко
300 мл топла вода
1 ч.ч. мед
2 яйца (без един жълтък)
3 с.л. олио

Начин на приготвяне
Маята се разтваря с млякото и меда, с малко брашно и се оставя да втаса. След това се замесва с останалите продукти на меко тесто и пак се оставя да втаса.

Тестото се разделя на 6 топки. Разточват се 2 от тях, слагат се една върху друга, като между тях леко се намазва с олио. Разрязват се на 8 триъгълника, в средата на всеки триъгълник се прави прорез, за да се промуши ъгълчето. Слагате го в намаслена тава. С другите три топки процедирате по същия начин: нарязвате триъгълници по същия начин с прорез в средата и промушване на ъгъла, нареждате ги в тавата.

С останалото тесто разточвате тънка кора, с малка чашка правите кръгчета, залепвате 4 кръгчета едно за едно, след това ги навивате, получава се розичка. Нареждате ги в средата на питката, намазвате с жълтъка. Пече се на 150 С, на горна и долна фурна, до получаване на златист цвят.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/