Категории: България

Адвокат: Президентът може да стопира процедурата за избора на нов главен прокурор

Реклама

Припомняме, че прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор на България, като на 16 януари следва да се проведе изслушване и гласуване на кандидатите.

Турбуленциите в съдебната власт заради избора на нов главен прокурор коментират д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право, и адвокатът Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ в ефира на Нова Нюз.

Припомняме, че действащият Висш съдебен съвет (ВСС) вече 2 години работи с изтекъл мандат. Прокурорската колегия на ВСС обсъди възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор. Членовете решиха да предложат процедурата за избор на обвинител №1 да бъде рестартирана по нови правила.

„Настоящият ВСС действа по силата на така нареченото „несъщинско удължаване на мандата на своите членове“. От една страна е от обществена необходимост да действа, но от друга – органът по избора е в невъзможност да проведе нов избор. В момента ВСС ще стигне втората си година. От една страна членовете са с изтекъл мандат, но продължава да действа. От гледна точка на легитимността, нямат право да избират нов прокурор”, поясни адвокат Георгиев.

„Изправени сме пред ситуация, в която когато и да започне процедурата на нови членове, все ще сме закъснели и ще имаме съмнения за политическа конюнктура, която да прозира през съответните кандидати”, каза д-р Колев.

„Важно е да правим разлика между легитимност и легалност. Считам, че решенията не са уязвими“, каза още Колев.

„През 2017 година президентът Радев се възползва от единственото си вето да върне мандата на Георги Чолаков като председател на ВАС. Каза, че той е избран от ВСС с изтичащ мандат. Сега има сериозен аргумент да върне този избор и да сезира КС“, каза Георгиев.

Това означава, че депутатите (минимум 48 на брой) или президентът, могат да стопират процедурата, ако сезират КС. За президента не е определен срок, в който може да върне това решение“, смята Георгиев.

„При повторно предложение е длъжен да издаде указ”, поясни Колев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 3 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 4 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 5 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 5 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 5 часа