in

Емблематичните пръстени на Сатурн ще „изчезнат“ след няколко месеца: Кога ще ги видим пак?

Снимка: Pixabay

Пръстените на величествената газова планета Сатурн ще изчезнат след шест месеца – но за щастие това е само орбитална илюзия. Очаква се през месец март 2025 г. тези небесни кръгове, да станат невидими от перспективата на Земята.

Това временно изчезване се дължи на наклона на Сатурн в рамките на неговата орбитална ос, което ще позиционира пръстените в идеално хоризонтална равнина спрямо нашата гледна точка, съобщава Earth.com.

Те ще бъдат под ъгъл нула градуса. В момента пръстените са разположени на едва забележимите 3,7 градуса.

За щастие, това „изчезване“ не е постоянно. То се случва на всеки 29,5 години – периодът, който е необходим на планетата да обиколи Слънцето. След март 2025 г. осовият наклон на Сатурн ще върне пръстените в полезрението, след което отново ще изчезнат през ноември 2025 г.

Планетата има седем различни пръстена, съставени от лед, скалисти отломки и прах.

Смята се, че това са останки от комети, астероиди и луни, които са били унищожени от мощното гравитационно привличане на планетата.

За съжаление тези междугалактически гривни може скоро да изчезнат завинаги, а не само поради ъгъла на въртене на Сатурн.

Учените твърдят, че пръстените могат да изчезнат само за 300 милиона години, предава The New York Post.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/