in

МОН: Телефоните в клас са забранени, но над 50% от учениците се разсейват с такива

Снимка: Апелативен съд - Варна

По думите на образователния министър използването на мобилни телефони в класните стаи е забранено в Закона за предучилищното и училищното образование още от 2016 година.

„Учебната година се открива на 16 септември, макар че някои училища подготвят тържества и на 15 септември. Учениците тази учебна година са малко над 700 000, а първокласниците са около 50 000. След няколко дни ще имаме точните цифри“, заяви в ефира на бТВ проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Мобилните телефони в клас

„Използването на телефони в класните стаи е забранено в Закона за предучилищното и училищното образование още от 2016 година. В много правилници на училища има забрана и за използване на телефони в междучасията и в рамките на целия ден“, коментира министърът.

„Ние внимателно наблюдаваме този процес. Разработили сме обща визия за дигитализация в образованието. Тревожни са данните от последното изследване PISA, които показаха, че голям процент български ученици са разсеяни и не внимават в час – особено по математика и природни науки, защото използват своите телефони“, обясни образователният министър и допълни, че понякога става въпрос за над 50% от учениците.

„Това е задача, която трябва да решим в диалог. Само забраната няма да постигне резултата, които ние искаме – да бъдат по-мотивирани и по-концентрирани“, посочи още проф. Цоков.

По думите му е необходим диалог и с родителските организации, защото родителите се притесняват за децата си и често търсят обратно обаждане от тях или SMS.

Министър Цоков смята, че всяко училище само трябва да реши дали да забрани използването на мобилни телефони в клас.

Електронните дневници

„Електронните дневници ще бъдат както и през миналата година. Дневникът, който е към Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование НЕИСПУО, ще бъде доразвит през следващите месеци, за да бъде още по-добър, още по-модерен, още по-интерактивен, с постоянна връзка с родителите“, коментира министър Цоков.

По думите училищата ще могат да избират кой електронен дневник да използват. Според образователният министър е важно дневникът към НЕИСПУО да се доизгради и да стане конкурентен и след това да се проведе дискусия – след една-две години, дали да има забрана за използването на други електронни дневници.

Направена е нова поръчка по отношение на обслужване на информационната система. В нея е предвидено да има колцентър за постоянна обратна връзка.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/