in

Последната публична екзекуция във Франция. Факти за гилотината

Колаж: "Нова Варна"

На 17 юни 1939 г. се извършва последната публична екзекуция във Франция, която остава в историята не само заради природата си, но и заради последствията, които има върху френското общество и правосъдие. Този акт бележи края на една дълга традиция на публичните смъртни наказания във Франция.

Гилотината е може би най-известният метод за екзекуция във Франция, използван активно по време на Френската революция. Тя е изобретена през 1789 г. от д-р Жозеф Игнас Гийотен с цел да въведе по-хуманен и бърз начин за изпълнение на смъртната присъда. Идеята на гилотината е да осигури „еднакво правосъдие за всички“, като същевременно намали страданието на осъдените​.

Гилотината се използва интензивно през периода на „Червения терор“ (1793-1794), когато хиляди хора са били екзекутирани публично. По време на революцията, гилотината е възприемана като символ на равенството — тя се използва както за обикновени престъпници, така и за аристократи и политици.

Последната екзекуцията във Франция се извършва пред парижкия затвор „Санте“, където хиляди хора се събират, за да наблюдават наказанието. Атмосферата обаче бързо се превръща в хаотична, като зрителите са както шокирани, така и развълнувани от зрелището. Това води до сериозни критики и скандали в медиите, които обвиняват властите в неуважение към човешкото достойнство.

След екзекуцията френското правителство решава да забрани публичните екзекуции. От този момент нататък, всички екзекуции в страната се извършват в затворена среда, далеч от публичното внимание. Въпреки че Франция продължава да използва гилотината до 1977 г., последните екзекуции се провеждат без присъствие на публика​.

Факти за гилотината

  • „Хуманен“ метод: Гилотината е замислена като по-хуманен начин за изпълнение на смъртни наказания, тъй като гарантира бърза и почти безболезнена смърт. Смъртта настъпва мигновено.
  • Продължителна употреба: Гилотината остава основен метод за екзекуции във Франция до 1977 г.
  • Социално въздействие: През годините екзекуторите, които работели с гилотината, често се превръщали в популярни фигури, а професията им се предавала от поколение на поколение​.

Публикувано от Зоя Георгиева