in

Турски инвеститори заявяват повишен интерес към Североизточна България

Снимка: Google Street View

Стана ясно, че е бил заявен сериозен интерес за инвестиране в Североизточна България от страна на турски компании от регион Тракия. Община Аксаково се побратимява с Черкезкьой.

Повишен интерес да инвестира в Североизточна България демонстрира турският бизнес от регион Тракия по време на организирано от Българо-турската камара посещение в няколко общини на българска делегация, в която се включи кметът на община Аксаково и председател на Асоциацията на българските черноморски общини /АБЧО/ инж. Атанас Стоилов.

В Одрин българските представители се срещнаха с кмета – адвокат Филиз Генджан Акън, и с ректора на Тракийски университет проф. Мустафа Хатиплер. Втората точка от маршрута на делегацията беше Люлебургаз, където домакин бе кметът Мират Геренли. Инвестиционният рейд продължи в Черкезкьой и Чорлу, където домакини бяха съответно кметовете Вахап Акай и Ахмет Саръкурт.

В Черкезкьой кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов и колегата му Вахап Акай взеха решение да започнат подготовката за побратимяване между община Аксаково и община Черкезкьой – една от най-бързо развиващите се в Турция, в която само през последните 10 години населението от 50 000 е станало 200 000 души, благодарение на няколко индустриални зони, които работят в района.

„Интересът на турския бизнес от регион Тракия да инвестира в бъдещия индустриален парк в Аксаково, който ще е от национално значение, е много сериозен и ние сме решени да отговорим подобаващо. Направихме първи стъпки и в установяването на сътрудничество между АБЧО и турските общини от регион Тракия“, коментира инж. Стоилов.

Реализирните срещи и разговори в Турция ще имат продължение. На 5 и 6 декември в Шумен ще се проведе българо-турски бизнес форум „Североизточна България като инвестиционна дестинация“. Символичен домакин ще е кметът на Шумен проф. Христо Христов в партньорство с председателя на Българо-турската търговско-индустриална камара Бурхан Неметлу и в присъствието на посланика на Република Турция в София Мехмет Саит Уянък.

В началото на юни 2025 ще има трета среща „Североизточна България – инвестиционна дестинация“, домакин на която ще бъде Аксаково.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/