in

Защо трябва да ядем повече черно грозде?

Снимка: Pixabay

Може да се каже, че черното грозде е един от най-богатите на антиоксиданти плодове. То предпазват организма от различни заболявания. Освен това този плод е богат и на фибри,  витамини и минерали. 

Пет ползи от консумацията на черно грозде:

Помага срещу диабет

Антиоксидантите в черното грозде подобряват способността на организма да използва глюкозата и понижават нивата на кръвната захар. Освен това гроздето има нисък гликемичен индекс, който помага за облекчаване на симптомите на диабет, съобщава сайтът „Актуално“.

Полезно за сърцето

Антиоксидантите в черното грозде се борят със свободните радикали, които причиняват сърдечни заболявания. Антиоксидантите помагат при лечението на хипертония и възпаления, но също така подобряват функциите на кръвоносните съдове.

Здраве на мозъка

Антиоксидантите играят важна роля в защитата на мозъка, срещу промени в настроението и загуба на паметта.

Здраве на очите

Проучванията показват, че хората, живеещи в средиземноморската зона, са по-малко изложени на риск от катаракта и проблеми със зрението. Това се отдава на храната и особено на консумацията на грозде и виното, произведено от него.

По-добър сън

Макар и ограничени, проучванията показват, че гроздето като цяло и черното грозде в частност са отлични източници на мелатонин. Този хормон помага не само за по-лесно заспиване, но и за качеството на съня. Експерти твърдят, че яденето на черно грозде вечер подобрява качеството на съня.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/