in

Полезни съвети: Как да се предпазим от мълнии навън и опасно ли е да говорим по телефона при буря?

Снимка: Pixabay

Повечето хора се страхуват от гръмотевиците, от шума, който чуват по време на гръмотевични бури, но онова, което всъщност създава потенциална опасност за човека, не са те, а мълниите.

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря и съпроводен от гръмотевица. Линейната мълния се нарича още светкавица.

Енергията на една мълния може да достигне 100 КW и ток в диапазон от 30 000 А до 200 000 А. Налягането на въздуха в околностите на мълнията може да достигне до 100 Bar. Електрическия потенциал между облака и земята може да надвиши 100 000 000 V. Дължината на една мълния достига от 2,5км до 20км. Тя е широка около 2-3см, скоростта и на разпространение може да достигне до 220 000км/ч.

Електрическата природа на мълниите е доказана в изследванията на американския учен Бенджамин Франклин. Той провежда известния опит с хвърчило при наличие на буреносни облаци, за да докаже, че светкавиците не са огън в небето, а разряд на статично електричество.

Полезни съвети за това как да се предпазим от мълнии:

1. Ако сте на открито, използвайте правилото “30-30” – пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да намерите безопасно място. За да проверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.

2. Най-сигурното място по време на гръмотевична буря е кола или постройка с гръмоотвод. Ако сте в планината – стойте далеч от реки, вода, дървета – особено самотни. Пещерата е добро решение в планината, но навлизайте задължително колкото е възможно по-навътре от входа ѝ.

3.  Метални предмети следва да бъдат свалени от тялото – бижута, колан с тока, телефон и т.н. Оставете го надалеч.

4. Разговори по мобилните телефони и сърфиране в мрежата са изключително опасни. При буря се препоръчва телефоните да се изключват.

5. Употребата на чадър е забранена, особено ако е с метални части по него.

6. Старите хора също ни учат как да се предпазим от мълнии с хитър трик, изпробвал своята ефективност пред годините. Ако сте на място, където няма къде да се скриете, трябва да приклекнете, да хванете глезените си с ръце, така че ръцете да не опират почвата. Главата да е наведена надолу. Това се прави, за да може при евентуално пряко падение на мълния върху нас, тя да мине по най-малкото съпротивление и да има най-малко поражение върху нас.

7. Не заставайте близо до самотни дървета и скали. Не стойте до високи сгради, кули, паметници и т.н.

8. Ако плувате, веднага излезте от водата, тъй като тя е проводник.

9. Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората.

10. Ако откриете ров или дупка, легнете в нея, за да се предпазите.

11. Избягвайте контакт с мобилни телефони и стойте далеч от прозорците, особено ако дограмата е алуминиева. Много хора пренебрегват факта, че ако са на балкона или на прозореца, всъщност са навън и не са защитени. Така че опасността действително е много по-голяма.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/