in

Магнитна буря удари Земята

Кадър: Youtube/NASA Video

Магнитна буря удари Земята. Това съобщават от НИГГГ към БАН. Няколко слънчеви изригвания между 8 и 10 септември са дали начало на новата магнитна буря днес (12 септември).

Към настоящия момент, на територията на страната са регистрирани стойности на К-индекса =5, което показва най-ниската степен на магнитни смущения. Очаква се те да нараснат, но няма условия за формиране на екстремни събития.

Полето ще остане нестабилно и през следващите дни, което се дължи на ефекта от изхвърлените порции слънчева плазма, както и на високоскоростните слънчеви ветрове, протичащи от двойката коронални дупки, намиращи се в геоефективна орбита в момента.

Очаква се те да взаимодействат с магнитосферата на Земята около 15-16 септември.

Как да се предпазим по време на магнитни бури?

Специалисти съветват да се придържаме към основните принципи на здравословния начин на живот.

По-специално, важно е да спазвате дневния режим – да си лягате навреме, да правите почивки през деня и да се разхождате на чист въздух.

Трябва също да внимавате за диетата си, като избягвате нездравословна храна, алкохол, кафе и пиете повече вода.

Освен това трябва да сте умерено физически активни в периоди на магнитни бури и да не претоварвате тялото си с тежки тренировки. Добра идея са кратките разходки сред природата.

Контрастен душ, пиене на билков чай ​​и разходка на чист въздух могат да подобрят вашето благосъстояние.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/