in

Руски експерт: Москва може да нанесе ограничен ядрен удар срещу страна от НАТО

Колаж: "Нова Варна"

Руски експерт настоява руският президент Владимир Путин да втвърди политиката си по отношение на ядрените оръжия. Той призовава за промяна на ядрената доктрина на Русия.

Русия трябва ясно да заяви готовността си да използва ядрени оръжия срещу страни, които „подкрепят агресията на НАТО в Украйна“, според влиятелният експерт по външна политика Сергей Караганов, който притиска президента Владимир Путин да заеме по-настоятелна ядрена позиция спрямо Запада, съобщава Business Standard.

Сергей Караганов каза в интервю за вестник „Комерсант“, че Москва може да нанесе ограничен ядрен удар срещу страна от НАТО, без да предизвика тотална ядрена война.

Съединените щати, добави той, излъгаха, когато казаха, че гарантират ядрена защита на своите съюзници. Основната цел на ядрената доктрина на Русия, каза Караганов, трябва да бъде „всичките настоящи и бъдещи врагове да са убедени, че Русия е готова да използва ядрено оръжие“.

„Време е да обявим, че имаме правото да отговорим с ядрен удар на всякакви масирани удари по наша територия. Това се прилага и за всякакво заемане на нашата територия“, заяви той в коментара си, публикуван седмици, след като въоръжените сили на Украйна завзеха част от руската Курска област, откъдето руските сили все още се опитват да ги изтласкат.

Неговите мнения не представляват официална политика, но Кремъл му даде многократни възможности да ги изрази на влиятелни форуми и да ги представи директно на президента Владимир Путин. В продължение на повече от година той беше най-известната фигура, призоваваща за промени в ядрената доктрина на Русия, която Москва сега каза, че ще преразгледа.

Сегашната доктрина гласи, че Русия ще бъде готова да използва ядрено оръжие в отговор на ядрена атака от друга страна или конвенционална атака, която застрашава съществуването на държавата. Тази доктрина е безотговорна и дори самоубийствена, каза Караганов обаче, защото не възпира адекватно враговете на Русия и ги кара да вярват, че едва ли има обстоятелства, при които Москва би използвала ядрено оръжие.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/