in

Петък 13-ти е: Какви са суеверията, свързани с деня?

Колаж: "Нова Варна"

В много страни петък 13-ти се свързва с лош късмет и нещастие. Оказва се, че страхът от петък 13-ти си има име и това е параскаведекатриафобия.

Интересен факт е, че според нашия Григориански календар вероятността 13-о число да се падне в петък е всъщност малко по-голяма в сравнение с другите дни от седмицата.

Корените на това суеверие са дълбоки и многопластови. Чарлз Панати, в своята книга „Необикновеният произход на всекидневните неща“, проследява концепцията за нещастния петък до скандинавската митология. Според легендата, Локи, богът на пакостите, нахлул на божествен банкет във Валхала, превръщайки броя на присъстващите богове в 13. Последвалите събития довели до трагичната смърт на Балдер, бога на светлината и добротата.

Тайната вечеря, на която присъствали Исус Христос и неговите 12 ученици, сред които и предателят Юда Искариотски, също затвърждава асоциацията на числото 13 с нещастие. Разпятието на Исус на Разпети петък допълнително подсилва негативните асоциации с този ден от седмицата.

Интересно е да се отбележи, че в древните езически култури както петък, така и числото 13 са били считани за символи на късмет и благоденствие.

Безспорно – страхът от числото 13 е силен. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-та писта, а някои авиокомпании дори нямат 13-ти ред. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Суеверия, свързани с петък 13-ти:

  • Избягват се черни котки
  • Не се предприемат пътувания, защото се смята, че това ще донесе нещастие
  • Внимава се да не се счупи огледало, защото това носи 7 години лош късмет. Според древните римляни животът се обновява на всеки 7 години
  • Смята се, че ако дете се роди на петък 13, то ще бъде нещастно
  • Не бива косата да се реже на петък 13, за да не намери смъртта си член от семейството
  • Не се отваря чадър на закрито на петък 13, защото късметът ще избяга
  • Ако видите стълба, подпряна на стена, не преминавайте под нея
  • На петък 13 се носи „синьо око“, за да предпазва хората от уроки

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/