in

Морето „ври“ от паламуд. Вижте колко е уловът само на една лодка(СНИМКА)

снимка: Фейсбук

От страницата на Община Созопол във Фейсбук научаваме, че морето „ври“ от паламуд. Рибари се хвалят с добрия улов на тази риба. Показват снимка на улова си само от една лодка:

снимка: Фейсбук

Паламудът (Sarda sarda) е риба от семейство Скумриеви. Пелагичен вид, обитаващ крайбрежни и открити води до 50 m дълбочина. Прилича на скумрията. Дължината им достига до 85 cm, а теглото – до 7 kg. Цветът им е металносив, с надлъжни ивици. Коремът е сивкав. Има голяма уста с остри зъби. Първата му гръдна перка е по-дълга от тази на скумрията.[2]

Живее в северните части на Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. Край българските брегове идва от Мраморно море и Бяло море напролет, хвърля хайвера и на есен се връща затлъстял. Обикновено живее по 10 години.

Паламудът е хищна, топлолюбива риба. Консумира се прясна, солена, пушена и консервирана. Младите се наричат циганки, а едрите – туруци. Застрашен е от свръхулов. В България минималният разрешен размер за риболов е 28 cm.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/