in

До броени дни във Варна ще се проведе тринадесетото издание на „Нощ на литературата“

Снимка: Pixabay

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна, научи медия „Нова Варна“. В навечерието на Европейския ден на езиците разлистваме страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура на град Варна.

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе освен във Варна, и в още девет български града. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица.

Събитието вече дълги години привлича любителите на книгите в нетипични за литературата пространства, които се превръщат само за броени часове в „читателски гнезда“. Там актьори, журналисти и преводачи ще очакват запалените читатели, за да им представят откъси от съвременни европейски литературни произведения, публикувани след 2000 г. и издадени на български език.

„Нощта на литературата“ традиционно се провежда по едно и също време в различни европейски градове, както и едновременно във всички читателски гнезда в тях. В 10-те града в България, където се провежда форумът, от 18:00 ч. на 25 септември на всеки половин час ще се чете един и същи откъс от една и съща книга. Тази година за голямата литературна нощ са подбрани 19 книги от 19 държави.

Младите читатели над 14 години могат да посетят читателските гнезда, където да чуят откъси от подходящи за тях произведения. Една от книгите в селекцията е избор именно на най-младите читатели, участващи в „Нощта на литературата“.

В България инициативата се провежда едновременно в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра, София и Чавдар.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/