in

До броени дни Земята временно ще се сдобие с нов естествен спътник: Кога идва „мини Луната“?

Кадър: Youtube/Science Updates

Земята е на път да се сдобие с нов естествен спътник – „мини Луна“, която ще бъде с нас през следващите два месеца, но това не е първото ѝ посещение, а няма и да е последното.

Тази временна мини-луна всъщност е малък астероид с ширина около 10 метра. Официално известна като 2024 PT₅, скалата беше открита едва миналия месец и изчисленията на нейния път показват, че тя ще стане спътник на Земята на 29 септември.

Той ще бъде наши малък спътник в продължение на 56,6 дни, завършвайки една пълна обиколка около Земята за това време. След това скалата ще се освободи от нашата гравитационна хватка на 25 ноември, връщайки се по пътя си около Слънцето, съобщава Science Alert.

След това 2024 PT₅ ще премине за последно сбогом на 9 януари 2025 г., приближавайки се на 1,8 милиона километра от Земята, преди да се отдалечи отново.

Това обаче не е сбогом завинаги – 2024 PT₅ се очаква да се върне на 8 ноември 2055 г. Следващият път обаче ще прелети на разстояние от 5,2 милиона километра.

Тази космическа скала беше открита на 7 август от системата за последно предупреждение за астероиден земен удар (ATLAS), така че е хубаво да се знае, че мисията работи по предназначение. Това беше един ден преди да направи най-близкото си преминаване до Земята, отклонявайки се само на 567 000 километра, или приблизително един и половина пъти (нормалното) разстояние на Луната.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/