in

Извънредно: ДАНС обяви дали взривените пейджъри са дошли от България

Колаж: Редакция "Нова Варна"

По информация от ДАНС през територията на страната ни не са реализирани митнически операции с комуникационно оборудване (пейджъри). 

Българска фирма е внесла пейджърите, които впоследствие са били продадени на „Хизбула“, твърди унгарското издание „Телекс“, позовавайки се на източници, запознати със случая. Това съобщава „Дойче веле“.

Българска компания е предала пейджърите на „Хизбула“, а унгарската фирма е използвана само на хартия, пише унгарското издание „Телекс“, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Компания, базирана в София, е закупила от Тайван пейджърите, които впоследствие са били продадени на „Хизбула“, твърди изданието и добавя, че устройствата никога не са се намирали в Унгария. Тази информация беше официално потвърдена от унгарското правителство, посочва „Дойче веле“.

По информация на Нова телевизия става въпрос за административен адрес в България на чужд гражданин. През тази фирма у нас не са произвеждани и не са изнасяни никакви стоки, а е имало само движение на парични потоци. По информация на Нова става въпрос за 1.6 млн. евро, като последният транш е бил към Унгария.

Снощи на територията на София е имало мащабна акция на ДАНС.

През територията на България не са реализирани митнически операции с комуникационно оборудване (пейджъри). Това съобщиха от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ взривените пейджъри на територията на Ливан и Сирия.

От агенцията допълват, че не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества.

В съобщението е допълнено, че ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция за приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула“.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/