in

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Снимка: Pixabay

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, че измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците е планирано за 14 и 15 октомври. По негови думи то ще се осъществи на електронни устройства. 

„Това няма да е външно оценяване и за да не се създава стрес у учениците, резултатите при желание от страна на ученика и по преценка на учителя ще се вписват вместо текуща оценка от входно ниво“, посочи министър Цоков, цитиран в публикация в страницата на МОН във Фейсбук.

Тестовете включват задачи за измерване на умения в областта на природните науки и чрез тях учителите по съответните предмети ще бъдат подпомогнати в задаването и оценяването на такъв тип задачи. Ще се апробират и различни платформи, които в бъдеще биха могли да подпомагат обучението, подготовката и провеждането на различни видове изпити и изпитвания.

Чрез тези изпити също така ще се постави фокус върху ключови за международното изследване PISA 2025 теми като Енергия, Зелена енергия, Парников ефект, Озонова дупка, Рециклиране, и учениците ще се доближат до типа задачи и средата, в която част от тях ще работят по време на реалното изследване, предава бТВ.

„Наред с това образователното министерство ще продължи усилията си за въвеждане на повече практически задачи в тестовете на всички предстоящи изпити от националните външни оценявания“, допълни Галин Цоков.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/