Категории: България

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Реклама

Според ЦИК подобни „неверни твърдения“ целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са категорични, че съответствието е установено и чрез изпитвания в акредитирани лаборатории.

Централната избирателна комисия категорично отхвърля твърденията, изразени от Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД, в сутрешния блок на БНТ на 19.09.2024 г., че хартията, използвана за машинно гласуване, „не съответства на изискванията на хартията за принтерите“.

Съгласно чл. 213в от Изборния кодекс (Държавен вестник, бр.104 от 2022 г.) доставчик на специализираната хартия с допълнителна защита е „Печатница на БНБ“ АД. В началото на 2023 г. Централната избирателна комисия е предоставила на „Печатница на БНБ“ АД пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ и от „Сиела Норма“ АД. В изпълнение на тези изисквания ръководството на печатницата е уверило Централната избирателна комисия, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях. Съответствието на специализираната хартия за бюлетините от машинно гласуване с изискванията на производителя на машините е установено и чрез изпитвания в акредитирани лаборатории.

По отношение на прогнозната стойност на обществената поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Централната избирателна комисия е определила допустим финансов праг, релевантен на стойността на сходни дейности за предходните избори на 09.06.2024 г. при съобразяване, че на 27.10.2024 г. ще се произведат само избори за народни представители. При определяне на прогнозната стойност Централната избирателна комисия е съобразила и обстоятелството, че след измененията на Изборния кодекс през м. декември 2022 г. за изборите за народни представители на 2 април 2023 г., беше извършена модификация на софтуера, за да бъдат отпечатвани бюлетини от машинно гласуване, а не разписки. За модификация на софтуера за изборите на 2 април 2023 г. Централната избирателна комисия е заплатила 1 685 706 лева. Комисията не влиза в роля „да се пазариш и да искаш по-ниска цена“, както твърди г-н Тодоров, а в качеството си на държавен орган защитава целесъобразното, ефективно и ефикасно изразходване на публични средства, които се осигуряват от държавния бюджет.

Централната избирателна комисия апелира да се преустановят всички неверни твърдения и внушения в публичното и в медийното пространство, които целят да всеят недоверие в машинното гласуване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 5 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 5 часа

Варненският апелативен съд потвърди наказанието на шофьор, причинил ПТП, в което е загинал негов приятел

3 години условно лишен от свобода и 5 години без книжка ще бъде шофьор, причинил…

преди 5 часа