in

Администрацията е повече: 88% от заетите в МВР не се занимават нито с разследване, нито с опазване на обществения ред, нито с противодействие на криминалните престъпления

Кадър: Vbox7/Здравей България

Оказва се, че България отделя най-много пари от своя БВП за полиция и сигурност в сравнение с всички останали страни от Европейския съюз (ЕС). Стойностите варират от 0.7% в Ирландия до 2.5 на сто у нас. В същото време служителите на терен нямат високи възнаграждения, нито добри условия на труд.

Друга статистика сочи, че над 88% от заетите в системата на МВР не се занимават нито с разследване, нито с опазване на обществения ред, нито с противодействие на криминалните престъпления. В областните дирекции на МВР работят над 25 000 души като от тях под 3000 са заетите с охраната, противодействието на престъпността и разследването. Под 10% от общата численост на съответната областна дирекция са полицаите „на терен“ в областите Смолян, Силистра, Кърджали и София-град. Най-много – близо 15% – пък е делът им в областите Перник и Ямбол.

Автор на анализа е Зорница Славова от Института за пазарна икономика. Тя коментира данните в ефира на Нова телевизия. По думите ѝ всяка териториална структура на МВР поддържа своя администрация, която до голяма степен дублира дейностите на централната.

„Още по-шокиращото е, че въпреки постоянно нарастващия бюджет у нас, 90% от него отиват за заплати. Служителите на терен обаче нямат високи възнаграждения, нито добри условия на труд”, допълва Славова.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/