in

Археолог за откритата втора статуя в Хераклея Синтика: Когато видяхме, че е по очи, си казахме с колегите – май няма да има глава

Кадър: Facebook/Archaeologia Bulgarica

Припомняме, че в петък беше открита втора статуя в големия канал в Хераклея Синтика. Тя трябва да бъде извадена и преместена в музея в Петрич. Статуята обаче е без глава и археолозите смятат, че вероятната причина е земетресение от преди 1600 години.

Мраморната скулптура, открита близо до мястото в канала, където беше намерено почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес, е без глава.

На 3 октомври статуята ще бъде извадена и ще бъде пренесена в музея в Петрич, каза в ефира на бТВ днес археологът проф. д-р Людмил Вагалински.

„Очаквах да бъде намерена втора статуя. Не бях сигурен в коя част на насипа ще бъде. За съжаление, тя е без глава, но е добра находка“, коментира археологът.

„Главата е отчупена най-вероятно заради земетресение от преди 1600 години. Тя липсва и най-вероятно затова са я поставили по очи. Няма никакви данни къде може да бъде, няма следи от нея“, обясни проф. д-р Вагалински.

„Даже, когато видяхме, че е по очи, си казахме с колегите – май няма да има глава. И така се оказа“, допълни археологът.

По думите му в този канал има място и за други статуи, но са поставени само тези двете – симетрично спрямо основата линия на канала.

„Те са на разстояние от около 2 метра една от друга. Очевидно са били много важни за жителите на Хераклея“, обясни проф. д-р Людмил Вагалински.

„С намирането на тези статуи историческият разказ става по-богат и ние трябва да направим този разказ. Трябва да видим и втората отпред как изглежда и какви детайли има. В момента това не е възможно, преди да я вдигнем внимателно. Очевидно те са били свързани приживе помежду си. Имаме идея, но ни трябват малко детайли още и разказът ще бъде много по-убедителен за историята на Хераклея“, обясни археологът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/