in

Има бум на телефонните измами в област Добрич

Колаж: "Нова Варна"

Органите на реда отчитат бум на „ало“ измамите през последната седмица в Добричко. За броени дни там са установени четири случая на телефонни измами. Полицията призовава хората да разговарят повече с възрастните си близки, които са основният обект на подобни измами.

Обикновено се залавят само „мулета”, защото поръчителите действат от чужбина. Мошениците следват най-разпространените схеми на измама, но стават все по-арогантни и агресивни.

Само за броени дни в Добричко са осуетени четири опита за телефонни измами, а в един от случаите 80-годишна жена е дала 15 600 лева на непознат.

„В края на седмицата имахме фрапиращ сигнал от Балчик. Непознат мъж звъни на стационарния телефон на 80-годишна жена в крайморския град като заявява, че синът ѝ е арестуван и е необходимо да събере дрехи и сума пари, които да предостави”, заяви пред Нова телевизия Стоян Стоянов, говорител на ОДМВР-Добрич.

В паника жената събира заръчаното и го слага в сак, който предава на непознат пред входа на жилището си. „Колегите успяха да идентифицират така нареченото „муле”. Успяхме да установим сумата пари, както и дрехите. Същите са иззети по надлежния ред и съответно предадени на потърпевшата жена”, посочва Стоянов.

Преносителят на парите се оказва таксиметров шофьор, който е заловен на граничен пункт „Дуранкулак”. „Трудно е да се стигне до фактическите извършители, тъй като „мулетата” във всички случаи изнасят парите в чужбина и по-конкретно – на територията на Румъния”, посочва прокурор д-р Даниел Илиев, говорител на Районната прокуратура.

„Ало” измамниците са български граждани, които пребивават за кратко в северната ни съседка, докато извършват ударите. За да бъдат заловени, е необходимо съдействие от румънските власти.

Невинаги обаче измамата може да бъде пресечена. Последните опити са по схемата: инкасатор иска да му се платят просрочени сметки за ток или вода, или пък за отстраняване на авария. В нея вече се включват и мними колекторски фирми. Най-уязвимата група си остават възрастните и самотно живеещи хора.

Полицията и прокуратурата редовно провеждат срещи с пенсионери в малките населени места за разясняване на измамните схеми, но те не секват. Затова е необходимо по-младите да разговарят с родителите си, категорични са специалистите.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/