in

Голям обрат с приложението Telegram: Какво се променя?

Снимка: Pixabay

Взето е решение да се дават някои потребителски данни на властите. До момента приложението беше известно с това, че пази анонимността на потребителите, ноп според някои именно това го превръща в предпочитан инструмент на мрежи за тежки престъпления.

Приложението Telegram ще дава някои потребителски данни на властите. Това обявиха от фирмата месец след ареста във Франция на основателя на платформата Павел Дуров. Ще бъдат предоставяни IP адреси и телефонни номера, ако властите имат съдебно разпореждане или друго законно основание.

Дуров написа в публикация в мрежата, че един на всеки 100 хиляди потребители на Telegram се занимава с незаконна дейност, но точно те развалят имиджа на цялата платформа.

Решението да се дават данни на властите представлява значителен завой в политиката, декларирана от Дуров и Telegram. В обвиненията към него френската прокуратура казва, че прикрива престъпна дейност, предава Нова телевизия.

Приложението е известно с това, че пази анонимността на потребителите, но критиците на тази политика казват, че то се е превърнало в предпочитан инструмент на мрежи за тежки престъпления – от терористични актове до детска порнография. Арестът на Дуров през август беше коментиран и като атака срещу свободата на словото. Той отново разпали дебатите относно колко и какво да бъде позволено в социалните мрежи и каква отговорност носят техните собственици.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/