in

Специалист за грипа: Въпросът е не дали, а колко тежко ще боледува човек

Колаж: "Нова Варна"

По темата за грипа говори инфекционистът доц. Трифон Вълков. Той обясни, че не може да се говори за различно клинично протичане от предишните сезони.

Грипът е абсолютен патоген. Въпросът е колко тежко ще боледува един човек, а не дали. Той започва в рамките на часове и никога не протича безсимптомно. Пациентът обикновено има ставно-мускулни болки, отпадналост, болки в гърлото, кашлица, висока температура. Грипът представлява остър трахит, който продължава 7-10 дни. Това каза в ефира на Нова Нюз инфекционистът доц. Трифон Вълков.

Според него едно от основните усложнения от грипа може да е при централната нервна система.

„Понякога се засяга яснотата на съзнанието, забелязва се объркване. Има и случаи, в които се стига до по-тежки възпаления, които са много сериозни“, допълни той.

По думите му пангрипната терапия е в състояние да покрие основните варианти, които върлуват.

„Противогрипните ваксини вече са в аптеките. Грипът е следен от СЗО под лупа. Нямаме основание да очакваме различно клинично протичане от предишните сезони. Хубаво би било да се ваксинираме всички, а за рисковите групи имунизацията е препоръчителна – по-възрастни, хроничноболни, пациенти с имунен дефицит и диабет, както и лекарите, работещите в хосписи и образователни заведения“, обясни доц. Вълков.

Относно новия щам на COVID – ХЕС, медикът обясни, че това е рекомбинатен подвариант на Омикрон, за който има адаптирана ваксина.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/