in

Община Варна обмисля да поеме управлението на боклука

Снимка: В. Петков

Община Варна работи по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване, научи медия „Нова Варна“. Договорът за сметопочистване с настоящата фирма изтича през 2026 година.

Общинската администрация работи по предложение за създаване на общинско предприятие за сметопочистване. В момента се събира и анализира информация, черпи се пример от други общини в България, за да бъде внесено за разглеждане в ресорните комисии на Общинския съвет. Това стана ясно по време на днешното редовно заседание на съвета, като бе споменати, че подобно предприятие вече има в Пазарджик.

От Общината припомнят, че договорът за сметопочистване с настоящата фирма изтича през 2026 година, а предсрочното му прекратяване крие риск от съдебни дела с неясен край и от ощетяване на общинския бюджет, както и от възникване на проблеми с изпълнението на услугата в целия град. Той допълни, че междувременно администрацията е засилила драстично контрола върху фирмите и през летните месеци юли и август й е наложила рекордни глоби от малко под 500 хиляди лева, като очаква подобряване на услугата.

На въпрос за състоянието и инвестициите в спортни обекти и съоръжения от Общината заявяват, че сегашната администрация е заварила голяма част от базите, които се нуждаят от ремонт или довършване, без паспортизация, без Подробни устройствени планове и без сгради от спортните имоти да са били нанесени в кадастралната карта. През последните месеци административните процедури значително са напреднали, казват от Общината.

Беше даден пример и с недовършения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“, където се извършва конструктивно обследване, на базата на което да се проведе обществена поръчка за завършването му. От общината посочват, че изпълнителят на обекта буквално е избягал, без да го е завършил и със 100% авансово плащане от предходното управление.

На въпрос за промените в администрацията кметът подчерта, че служители, които не работят ефективно и в полза на гражданите ще бъдат освободени, а спечелилите новите конкурси ще влеят свежа кръв в екипа.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/