in

Утре изтича важен срок за НАП

снимка: Pixabay

Както вече е известно крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре – 30 септември.

Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация. Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да декларират доходите си до края на април, така и за лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, както и земеделски стопани. За тях срокът за подаване на необходимите документи пред НАП изтече в края на юни.

Промени в данъчните закони вкарват ред при получаването на данъчно облекчение за деца

От сайта на приходната агенция е видно, че при подаването на такава коригираща декларация не може да ползва отстъпка от 5 на сто от данъка за довнасяне, тъй като няма да е изпълнено изискването декларацията да е подадена в срока за ползване на отстъпката. Ако е изчислена отстъпка от 5 на сто в първоначално подадената декларация, при извършването на корекция отстъпката се губи.

Възможността за извършване на еднократна корекция в дължимия по декларацията данък не удължава срока за внасяне на данъка, припомнят още от НАП. Ако в резултат от корекцията се установи по-голям размер на дължимия данък, сумата, която не е внесена в законово установения срок, се дължи с лихва.

Приходната агенция може да се свърже с данъкоплатец, ако установи неточности във вече подадената му декларация. Тогава срокът за корекция е 14-дневен от деня, в който е получено съобщението от НАП. Подаването на коригираща декларация по покана на приходната агенция, не отнема правото да на още една коригираща декларация (по собствено желание) до 30 септември.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/