in

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Колаж: "Нова Варна"

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от днес (1 октомври) цената за битовите потребители на “Софийска вода” става 3,52 лв. с ДДС за кубичен метър, съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Припомняме, че досега цената на водата в София беше 2,94 лв. за куб. метър. Това означава, че водата в София поскъпва с 58 стотинки.

За 2025 година бизнес планът предвижда цената да стане 3,64 лв. за кубичен метър, а за 2026 година – 3,80 лв. за кубичен метър. Цените остават далеч под прага на социална поносимост, показват още данните и са четвъртите най-ниски сред големите и средни ВиК оператори в страната.

Заложените инвестиции в периода 2022 – 2026 година са в размер на 260 млн. лв., като средно се инвестират по 50 млн. лв. годишно.

Към края на регулаторния период през 2026 година се очаква загубите в мрежата на “Софийска вода” да бъдат сведени до 33,29%, което е чувствително под средните стойности за страната.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/