in

Съдът взе окончателно решение за тримата търговци на радиоактивния америций в Пловдив

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че Апелативният съд в Пловдив окончателно е решил тримата търговци на радиоактивния америций да останат в ареста. Съдът е потвърдил наложената им мяряка от окръжните магистрати.

При задържането им на няколко места бяха открити общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго престъпление при една по-лека мярка за неотклонение от сегашната – „задържане под стража“, предава Нова телевизия.

Определението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че тримата търговци на скъпото вещество бяха задържани при провеждане на секретна акция на ДАНС и ГДБОП в Пловдив и Карлово минбалия месец.

Първоначално бяха заловени четирима души, а на 19 септември повдигнaха обвинения срещу двама мъже – Георги Кулов от Карлово и Боян Зеленков от Първенец. Ден по-късно към това производство бе привлечено като обвиняем и друго лице – Васко Асенов, в чийто двор в Пловдив разследващите са открили още една от плочките, скрита в тухла. Освен за престъпно сдружаване, мъжете са обвинени и за държане на опасно за здравето вещество.

Лицата се познавали, а пластините са придобити от човек, живеещ в Сопот. Установено е, че той има присъда от 2009 година за придобиване и държане на същите пластини. След справка разследващите разбрали , че това лице през 2018 година е починало. Цената на една от йонизиращите плочки на черния пазар е 5 хиляди евро.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/