in

ЦИК показа бюлетините за изборите

Кадър: Нова телевизия

Днес по време на брифинг Централната избирателна комисия (ЦИК) показа хартиените и електронните бюлетини за гласуване за предстоящите избори на 27 октомври.

„Най-дългата бюлетина ще бъде с 28 кандидати, като ще се използва за гласуване извън страната. На нея няма преференции, изписани са всички партии и коалиции, които участват във вота. В 23 МИР има най-много преференции, следователно бюлетината е с най-много кръгчета. В 10 района са регистрирани кандидатски листи от всички 28 формации, а в останалите – от 27 или 26“, заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя обясни, че гласуването с машини ще става по досегашния начин – с предоставяне на карта.

„Тъй като имаме един вид избор, се показва само една бюлетина. Показват се по 14 кандидати на страница. Бюлетината има 2 или 3 страници, в зависимост от това колко формации са регистрирани. На последно място ще бъде опцията „Не подкрепям никого“. Избирателят може да прелиства екраните на електронната бюлетина. Когато бъде маркирана партия или коалиция, стават активни и полетата за избор на преференции. След като направи своя избор, гласоподавателят натиска бутона „Преглед“, като може да променя вота си. Когато вземе финално решение, натиска „Гласуване“. Нека хората изчакват звуковия сигнал и да не дърпат бюлетината“, призова Росица Матева.

В битката за 51-ото НС влизат 19 партии и 9 коалиции, които ще се борят за вота на над 6 милиона и половина българи.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/