Категории: Любопитно

1 октомври: Голям народен и православен празник е. Честит имен ден на празнуващите

Реклама

Днес е 1 октомври. На този ден православната църква чества Покров на Пресвета Богородица, Св. ап. Ананий, Преп. Роман Сладкопевец, Преп. Йоан Кукузел. На 1 октомври имен ден празнуват всички, които носят имената Анани и Анания, както и Роман, Ромина и Ромео.

Покров Богородичен е народен и православен празник. В традицията на Църквата Покров се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Валхерна през 10 век.

Предполага се, че празникът е честван от гръцките православни църкви през ранното Средновековие, но по-късно е забравен или забранен. В Киевска Рус той е въведен от киевския княз св. Андрей Боголюбски ок. 1164 г..

От Руската църква празникът е заимстван в Българската църква през 19 век. По новия стил този празник се празнува на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.

Този ден е едно от реалните доказателства, че след своето успение – физическа смърт, Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората, а също така да ни помага винаги, когато това е възможно, пише Блиц.

Текст на притчата:

„На 1 октомври 910 г. арабите нахлули във Византия по времето на Лъв Мъдри. В храма във Влахерна, където се пазела безценна християнска светиня – една от дрехите на Пресвета Богородица, се събрали много вярващи, за да молят Господ за защита. Сред вярващите в храма били Св. Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний. Около 10 часа вечерта Св. Андрей Юродиви вдигнал глава към купола на църквата и останал изумен от гледката. Във въздуха била Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци. Божията майка коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права. Свалила връхната си дреха – омофор и с нея покрила вярващите. Св. Андрей Юродиви запитал своя ученик дали вижда Божията майка, а той потвърдил. Арабите били отблъснати от града. Населението било спасено, а всички научили, че именно Пресвета Богородица ги е спасила. В знак на благодарност към защитата на Божията майка, църквата определила този ден като важен християнски празник, наречен покров – покровителство и заради начина, по който Дева Мария спасила молещите се“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 10 минути

Президентът назначи Любомир Каримански в управата на БНБ

Стана ясно, че държавният глава на България Румен Радев е назначил Любомир Каримански в управата…

преди 27 минути

До няколко дни идва нов голям порой, предупреждават синоптици

Синоптици предупреждават за значителни валежи от дъжд, които предстои да се изсипят над страната ни…

преди 33 минути

Мъжът, спасил изоставеното бебе в Айтос, предлага как да го кръстят

Припомняме, че новородено бебе беше изоставено на улица в Айтос вчера. След това майката на…

преди 40 минути

Диона не приемала изпратените ѝ призовки

Днес (1 октомври, вторник) певицата отново не присъства в заседателната зала. Адвокатът ѝ обяснил, че…

преди 49 минути

Зоопаркът във Варна обявява „Месец на дарителите“

Варненският зоопарк обявява месец октомври за "Месец на дарителите", научи медия "Нова Варна". Откриването на…

преди 57 минути