in

Ангел Кунчев: Още няма грип, но голяма част от случаите в момента са COVID

Кадър: БНТ

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че относно противогрипните ваксини усилията са насочени към най-рисковите групи. По негови думи в момента е рено за изолиран грип, но в 60% – 70% от случаите в момента се касае за заболяваемост от COVID.

При хронично болните и възрастните хора грипът може да доведе до пневмонии, бронхити. Към 15% от хората на възраст над 65 години се ваксинират, а идеята е тази година да се достигне до 20% от рисковата група. Възрастните хора трябва да знаят, че в пика на грипната епидемия през втората част на януари, трябва да ограничават контактите, но няма как да се ограничи вносът на инфекцията.

„От тази гледна точка, колкото по-голяма част от тях са имунизирани рискът е по-малък. Но пак казвам – грипната ваксина е препоръчителна. Нямаме за идея да имунизираме цялото население. Трябва да се ваксинира този, който иска да се предпази“.

Тази година се очакват отново два щама на грипа „Виктория“ и „Тайланд“ – не се се очакват изненади.

„Нямаме изолиран грип. Все още е рано“, поясни доц. Ангел Кунчев.

В 60%, 70% от случаите в момента се касае за заболяваемост от ковид, но не е толкова застрашаващо така, че да създаде паниката, която преживяхме преди няколко години.

„Изкарва се за три, четири дни. С типичните симптоми – отпадналост, температура, кашлицата е много подчертана и се задържа по-дълго. Пак се губи обонянието, но това, което очаквахме се случи – ковидът се превърна в един от многото респираторни вируси“.

Това, което влиея за разпространението на вирусите са температурните амплитуди и климатичните промени.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/