in

Експерт обяви коя храна чисти кръвта от холестерола: Супер евтина е

Колаж: "Нова Варна"

Диетологът Евгений Арзамасцев разкри коя евтина храна трябва да се консумира ежедневно от възрастните хора, поради свойството ѝ да чисти кръвта от холестерола.

Според експерта обикновените тиквени семки могат да пречистят кръвта от холестерол и също така да забавят растежа на атеросклеротичните плаки, съобщава сайтът Актуално.

„Повечето възрастни хора имат проблем с високи нива на холестерол и атеросклеротични промени в кръвоносните съдове. Тиквените семки съдържат много здравословни мастни киселини, тъй като съдържат растителни мазнини“, казва д-р Евгений Арзамасцев.

В допълнение, лекарят уверява, че тиквените семки помагат да повлияят на липидния спектър и образуването на атеросклеротични плаки, намалявайки растежа им. И това не са всички полезни качества на този вид семена. Лекарят допълни, че тиквените семки, поради високото си съдържание на цинк и силиций, имат положителен ефект и върху имунната система и подобряват защитните функции на кожата.

Освен това тиквените семки са богати на хранителни вещества, включително протеини, фибри, омега-3 мазнини, магнезий, цинк, желязо, мед, витамини от група В и антиоксиданти. Една порция обелени тиквени семки съдържа около 85 семена и набавя 18 процента от препоръчителния дневен прием на магнезий и 19 процента цинк.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/