in

Развали плановете на „ало“ измамниците: Шофьор на такси върна близо 13 000 лева на възрастно семейство у нас

Колаж: "Нова Варна"

История с щастлив край от монтанското село Липен. Таксиметров шофьор е върнал близо 13 000 лева на възрастно семейство, което е станало жертва на телефонна измама. Шофьорът трябвало да прекара документи, но се усъмнил и щом проверил в пакета, видял, че вътре има не документи, а голяма сума пари.

„Ако не дадеш парите, мъжът ти ще го направим на кайма, а теб ще те пребием и парите ще вземем”. Обаждане с такава заплаха получава възрастно семейство от монтанското село Липен. Преди това обаче непознат им звъннал и ги предупредил, че дължат 700 лева на енергийно дружество. Жената отрича, но след известно време телефонът ѝ звъннал отново.

„Обажда ми се един мъж и ми казва: „Не са 700 лева, а 7000”. Попитах го, какво говори, как така 7000? И той ми каза: „Ако за 20 минути не ги събереш, ще изпратим десет брадясали момчета да им дадете парите”. Попитах го как така се намират 7 000 лева и му казах да ми даде 1 час. Не се усетих, че тези ме баламосват”, разказва Анна Младенова пред Нова телевизия.

Казала си номера на мобилния телефон, имената и къде живее.

„На GSM-а ми звънна друг човек и каза: „Аз съм Цветан Цветанов от „Криминална полиция”. И ми казва, че има измамници, че селото ни е блокирано. „Ще ги хванем, пуснали сме 20 души цивилни полицаи, за да не разберат онези, че сме полицаи. А ти колко пари имаш?”. И аз взех, че му казах 12 700. Той ми каза: „Слагаш ги в една чанта и чакаш човек, на когото да ги предадеш”, разказва Анна Младенова.

Таксиметровият шофьор Павел от Монтана получил обаждане от румънски номер, че ще трябва да вземе документи за покупка на земеделска земя.

„Дадоха ми адрес, отидох и видях възрастна жена да излиза с една пазарска чанта, направена като пакет. Даде ми я и аз потеглих към Монтана. Те казаха, че допълнително ще ми дадат напътствия накъде да карам пратката”, разказва Павел Тодоров.

По пътя той се усъмнил, че може би не кара документи.

„Реших да отворя пазарската чанта и вътре видях една кутия за храна с пощенски пликове. До тях имаше оставен плик с банкноти. Реших, че това са телефонни измамници”, разказва Павел.

Така Павел се връща веднага на адреса на възрастното семейство и им дава плика.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/