in

Ще настане ли транспортен хаос във Варна: Големи промени в движението заради ВиК ремонти

Снимка: Община Варна

От 8 октомври започва изграждането на канализационен колектор на кръстовището до „Двете кули“ във Варна, научи медия „Нова Варна“. Очаква се 120 дни да продължи работата по обекта, входът към Варна от автомагистрала „Хемус“ ще бъде затворен частично, информират от ВиК-Варна. От 8 октомври затварят за движение участъци от бул. „Република“ и бул. „Княз Борис I“ заради ВиК ремонтите. За да се избегнат големи задръствания, са определени обходни маршрути.

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти.

Обектът обхваща цялата територия на кръстовището на бул. „Владислав Варненчик“ и бул. „Република“ и работата по него ще продължи 120 дни, според предварителния график. 

Заради традиционно големия трафик в района между община Варна, бенефициента по проекта – „ВиК – Варна“ ООД и фирмата-изпълнител на строителните дейности – ДЗЗД „Пчелина 2020“ , бе постигнато съгласие да не се затваря изцяло възловото кръстовище, а да се планира изграждане на съоръжението поетапно. Така ще бъде запазен ¾ от капацитета за преминаване през него, но с повишено внимание с оглед факта, че то на практика ще е строителен обект. 

За да се избегнат големите задръствания, са определени и обходни маршрути, с които да се избегне преминаването през кръстовището и те са препоръчителни до приключване на строителните дейности.

Обходните маршрути са:

  1. За влизащите във Варна от АМ „Хемус“ – слизане от автомагистралата по рампата до „Бизнес Парк“ Варна. След това, за лекотоварния трафик, на кръговото качване в посока „Метро“ и влизане в града по бул. „Сливница“ и бул. „Цар Освободител“. За тежкотоварното движение – слизане по бул. „Атанас Москов“ към бул. „Девня“ и след това на Голямото кръгово на булевард „Левски“ влизане в града по бул. „Левски“ или по ул. „Пеячевич“ и бул. „Христо Смирненски“
  2. За излизащите от Варна по бул. „Владислав Варненчик“ е препоръчително още от кръговото на „Автогара Варна“ слизане към ул. „Девня“ и качване към бул. „Сливница“ и бул. „Цар Освободител“. Следващ и последен вариант за избягване на евентуално задръстване е на кръстовището на МОЛ Варна слизане по ул. „Пеячевич“ към голямото кръгово, оттам по бул. „Девня“  и качване по бул. „Христо Смирненски“ отново към бул. „Сливница“ и бул. „Цар Освободител“.

Одобрена е и временна организация на движението, която цели да отведе трафика още от входа на Варна по бул. „Атанас Москов“ за тези автомобили, за които не е наложително да преминат през кръстовището на „Двете кули“.

За тези, които ще преминават през кръстовището по време на строителните дейности е важно да знаят, че това ще става от бул. „Вл. Варненчик“ посока от магистрала „Хемус“ по южното платно на булеварда. На следващите етапи ще се налага, в зависимост от строителните дейности, прехвърляне на влизащите в града двупосочно в северното платно, а на излизащите от града – в южното платно отново двупосочно.

Тази организация на движение се отнася за целия период на строителните дейности. 

В първи етап на строителството ще бъде изцяло затворен бул. „Република“ в участъкът от кръстовището с бул. „Владислав Варненчик“ до  кръговото кръстовище с ул. „Уста Колю Фичето“ . 

След приключване на дейностите по етап 1 и преди затварянето на нов участък за втория етап, гражданите ще бъдат своевременно информирани.

За да се пускат бързо в експлоатация готовите трасета и да се облекчава трафикът, се въвеждат следните етапи на затваряне на участъците:

Етап 1: по бул. Република – от ул. Уста Колю Фичето до бул. Владислав Варненчик (цялостно затваряне) – срок: от 08.10.2024 до 08.11.2024

Етап 2: по бул. Владислав Варненчик – южно платно (движение двупосочно в северното платно) – срок: от 08.11.2024 до 22.11.2024

Етап 3: по бул. Владислав Варненчик – северно платно (движение двупосочно в южно платно) – срок: от 22.11.2024 до 8.12 2024

Етап 4: по бул. Република – от бул. Владислав Варненчик до изход зад бензиностанция Петрол (изцяло затворено платното посока бул. „Сливница“ двупосочно движение в другото платно) – срок от 8.12.2024 до 8.02.2025.

Бел.: Посочените срокове са за извършване на строителните дейности в идеални условия. При настъпване на форсмажорни обстоятелства може да се наложи те да бъдат променени, за което гражданите ще бъдат своевременно информирани.

Снимка: Община Варна

Снимка: Община Варна

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/