in

Силни магнитни бури връхлитат Земята до края на месеца

Колаж: "Нова Варна"

Силна магнитна буря се очаква в следващите дни. Причината е мощно слънчево изригване, което се случи на 2 октомври.

Слънчевото изригване беше съпроводено от изхвърляне на коронарна маса. За да се прогнозира силата на магнитната буря, която предстои, се очакват данни от коронографите, предадоха от „Космическо време“.

Това е второто най-силно изригване досега през 25-ия слънчев цикъл, като е надминато само от изригването на 14 май тази година.

Изригването е било импулсивно по характер, но не е било свързано с докладите на слънчевата радиообсерватория на USAF. Те показват, че то може да е свързано евентуално изхвърляне на коронална маса. Синоптиците на SWPC ще анализират наличните изображения от коронографа, съобщиха от NOAA NWS Space Weather Prediction Center.

Оттам предупредиха за силна геомагнитна буря, насочена към Северна Америка. Според информацията им могат да бъдат нарушени връзката между технологиите, както и видимостта на полярното сияние „Аврора“.

Прогнозите на специалистите показват наличие на магнитни бури до края на октомври, съобщава Нова телевизия.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/