in

Силно земетресение разлюля сеизмичния район Вранча

Колаж: "Нова Варна"

Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер беше регистрирано днес сутринта (4 октомври) в 6:19 ч. местно (и българско) време в румънския сеизмичен район Вранча, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Националния институт по геофизика.

Трусът е бил на дълбочина 103,8 км. Най-близките градове до епицентъра са Фокшани (44 км западно), Бузъу (58 северно), Сфънту Георге (69 км източно), Брашов (79 км източно) и Плоещ (91 км североизточно).

Най-силното земетресение в Румъния през последните месеци стана през месец септември в окръг Бузъу и беше с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер.

В началото на годината в югозападния окръг Горж стана земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер, припомня още агенцията.

Земетресението (наричано още земетръс) представлява разклащане на земната повърхност, породено от разместването на част от земната кора и внезапното освобождаване на голямо количество енергия. Разпространяването на трептенията в земните пластове се нарича сеизмична вълна.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/