in

Рязко влошаване на времето: Обявен е оранжев код за обилни валежи и гръмотевици

Колаж: "Нова Варна"

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е обявен в 10 области на страната. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на уебсайта си.

Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Русе, София област, Търговище. Очаква се на тези места да паднат между 35 – 65 мм дъжд. В отделни райони ще има гръмотевична дейност.

НИМХ

В 13 области на страната е обявен жълт код за обилни количества валежи, а в 11 от тези области има предупреждение и за гръмотевична активност. Количества валежи между 20 и 35 мм се очакват в Видин, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София град, Стара Загора, Шумен.

Според прогнозата на НИМХ през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя – и в Източна. По преминаването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. В северозападните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад ще е слаб до умерен; в останалата част от страната ще е от юг-югозапад – умерен, временно и силен. Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните райони, в София – към 19°-20°.

Над Черноморието облачността ще се увеличи и след обяд ще е значителна. Ще има и валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици, значителни – през нощта срещу неделя. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще бъдат 24°-27°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/