in

Три варненски формации участваха в Международен хоров фестивал край Шумен

Снимка: НЧ „Христо Ботев -1872“ гр. Нови пазар

На 5 и 6 октомври в гр. Нови пазар се проведе Международен хоров фестивал „Земя на славни предци“. Международният хоров фестивал обедини за втора година стотици хористи от две държави.

Над 350 хористи от 13 формации от България и Румъния взеха участие във второто издание на фестивала в Нови пазар. В богатата фестивална програма те проведоха концерти на четири различни сцени в област Шумен. Хоровете бяха от Нови пазар, Шумен, Варна, Ловеч, Трявна, Тервел и Гюргево.

Снимка: НЧ „Христо Ботев -1872“ гр. Нови пазар

Първият концерт от програмата се проведе в църквата „Св. Параскева” в Нови пазар, където бяха представени изпълненията на църковна музика. По-късно през деня участниците се запознаха с местните исторически забележителности и положиха цветя пред паметника на Христо Ботев в града. След това се състоя официалното откриване на фестивала и формациите от втора категория – светска музика представиха своите изпълнения в зрителната зала на НЧ „Христо Ботев-1872”. За финал те се събраха заедно на сцената, за да изпълнят песента „От тук започва България“ по музика на Хачо Мисакян и текст на Антонин Горчев. Последва връчване на грамоти за участие.

През втория фестивален ден хористите посетиха НИАР „Мадара“, където проведоха третия концерт от програмата. За втора година фестивалът беше закрит с изпълнения в НИАР „Плиска”.

Основна цел на фестивала е да се запази традицията и да се съхрани хоровото изкуство за идните поколения, а Нови пазар да се превърне в своеобразна сцена за български и чуждестранни църковни хорове, любителски хорове и камерни състави, съобщават от НЧ „Христо Ботев -1872“ гр. Нови пазар.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/