in

Ден на траур в Босна и Херцеговина

Кадър: Youtube/Forbes Breaking News

Днес (8 октомври, вторник) е обявен Ден на траур в цяла Босна и Херцеговина, заради загиналите в наводненията и свлачищата, които удариха части от страната. Припомняме, че загинаха най-малко 20 души.

Денят на траур се отбелязва със задължителното излагане на знамена наполовина. В Деня на траур не могат да се провеждат културни и развлекателни програми на обществени места в Босна и Херцеговина, предава Sarajevo Times.

Медиите на територията на Босна и Херцеговина са длъжни да хармонизират и адаптират програмното си съдържание към Деня на траур.

Според данни от кантона Херцеговина-Неретва издирването на девет души все още продължава – петима в Ябланица и четирима в Конич.

Освен човешки жертви, наводненията нанесоха огромни материални щети, а помощ за наводнените части на Босна и Херцеговина беше изпратена от страните от региона, Европейския съюз, Турция.

Само в южното босненско село Ябланица, което беше почти изцяло затрупано от скали и отломки, жертвите са 16. В наводнения район – от Мостар до Сараево, само за шест часа са паднали между 200 и 300 л/кв. м.

Синпотиците предупреждават, че утре се очакват нови обилни валежи в Южна и Централна Босна.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/