in

Три груби грешки, които допускаме при приготвянето на паста

Снимка: Pixabay

Ако пастата бъде приготвена по правилния начин, може да се превърне в истински шедьовър, с който да впечатлите семейството и гостите си. Освен, че супер апетитно и може да бъде пригодено по всеки вкус, това ястие се приготвя много бързо. Но и тук си има някои тънкости, към които трябва да се придържаме, за да не допускаме грешки, с които да развалим пастата.

Ако извършвате някое от следните „кулинарни престъпления“, време е да се поправите. Научете как да коригирате често срещаните грешки и да направите всяка паста още по-добра от преди.

Грешка 1 – Не солите водата за варене

Чували сте го милиони пъти: Трябва да осолявате водата си за паста! Ако не добавите сол на първия етап от готвенето, това може да попречи на вкуса на готовото ви ястие.

Може да изглежда глупаво да се подправя водата, но добавянето на сол подправя както водата, така и самата паста.

Разбира се, също така е лесно да направите друга грешка със солената паста – може да прекалявате и да добавяте твърде много сол към водата си. Две до три супени лъжици е добро правило, когато правите цяла кутия (около 1кг) сушени тестени изделия, пише сайтът Актуално.

Грешка 2 – Поставяте пастата в студена вода

Може би си мислите, че слагането на вашата паста в тенджерата, пълна с вода, и кипването на двете заедно е хак, който спестява време. Въпреки това, вие всъщност просто си просите да прекарвате повече време стоейки над печката.

Когато добавите паста към студена вода и се опитате да доведете и двете заедно до кипене, вие драстично увеличавате времето за готвене. Не забравяйте, че вашата изсушена паста се нуждае от около 7 до 8 минути, за да се сготви, след като водата ви заври. Ако го добавите предварително, водата ще отнеме повече време, за да заври и пак ще трябва да изчакате пастата да достигне перфектната текстура за al dente.

Просто изчакайте няколко минути, докато водата ви започне да кипи, и ще сте сигурни, че пастата ви се готви за правилното време и постига правилната консистенция.

Грешка 3 – Плакнете пастата си, след като е сварена

Ако има едно сериозно тежко престъпление срещу пастата, извършено в домашните кухни, това е изплакването на паста. И ако някога сте пускали сготвените си спагети под крана, след като са приключили с варенето, вие напълно съсипвате окончателните си ястия.

Когато изплакнете макароните в мивката, вие буквално отмивате цялото нишесте и подправки (или сол), които са се образували при варенето. Нишестето е от решаващо значение, защото помага на вашия сос да се сгъсти и да залепне за пастата, а солта е от съществено значение за подобряване на вкуса.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/