in

В наш град пръскат с дрон срещу опасни гъсеници

Колаж: "Нова Варна"

Вредителят борова процесионка продължава да е сериозен проблем в много населени места в България. Вредителите могат да отделят изключително сериозен алерген.

Община Стара Загора предприема целогодишни действия по пръскане, поставяне на феромонни капани и дори механично премахване пашкулите на упорития вредител. Дейностите за премахването на боровата процесионка се извършват в градските паркове на града.

„Борбата с боровата процесионка е доста трудна. В какавиден стадии вредителят може да оцелее от две до три години“, обясни Николай Орозов пред Нова телевизия.

„Не бива да се стъпква. Не бива да се поглъща. Защото при стъпкване тя отделя етерично подобни масла, които са изключително сериозен алерген“, предупреди д-р Искрен Станилов

„Към момента имаме само от капаните между 5 и 10% реална успеваемост за намаляване популацията от боровата прпоцесионка. В момента освен механичното пръскане ще имаме и пръскане с дрон на местата, които са трудно достижими“, подчерта Радостин Танев, зам.-кмет Стара Загора.

Борова процесионка е вид молец. Описан е за първи път през 1775 година. Това е един от най-големите вредители по боровите и кедровите дървета в Централна Азия, Северна Африка и Южна Европа.

Видът дължи името си на специфичното придвижване на гъсениците му в процесия една след друга. Власинките на ларвите и гъсениците са изключително опасни за хората и други бозайници, тъй като предизвикват силна алергична реакция (уртикария), заради отделяните парливи отровни вещества. Видът презимува в гъсенични гнезда, разположени високо на боровите дървета, които също като самите гъсеници, представляват опасност за здравето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/