Категории: ВарнаИзбори 2024

Национална стратегия за библиотеките в България обсъдиха представители на библиотечното дело във Варна на среща с ГЕРБ – СДС

Реклама

Трябва да се разработи Национална стратегия за библиотеките в България – около тази позиция се обединиха представители на библиотечното дело от Варна и областта на среща с водача на листата на ГЕРБ-СДС в 3 МИР, Даниел Митов, председателя на Фондация „Глобални библиотеки“, Михаил Бояджиев и експерта по европейски проекти, Биляна Раева.

„Библиотеките и читалищата са ключови посредници за изготвяне на политики. В днешния динамичен свят, където фалшиви новини и неточни данни могат бързо да се разпространяват, библиотеките са на предната линя в защитата на истината и достоверната информация“ – с тези думи водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 3 МИР, Даниел Митов откри нарочната среща с представители на читалища и библиотеки от Варна и областта, на която бяха обсъдени наболели проблеми и нови тенденции в развитието им. Според него, гледайки към бъдещето, е хубаво да използваме пълния потенциал на обществените библиотеки и читалища, не само като хранилища на знание, а като „активни играчи“ в оформянето на по-информирано демократично общество. 

Снимка: Пресцентър на ПП ГЕРБ – Варна

Позицията му подкрепи специалният гост на събитието Михаил Бояджиев – председател на УС на Фондация „Глобални библиотеки“, който отбеляза, че библиотеките са разпознати като фактор в развитието на местните общности още преди повече от половин век с меморандума, подписан от ЮНЕСКО и Международната асоциация на библиотечните асоциации. През 2015 г. това прави и ООН, а на европейско ниво има две програми: Публични библиотеки 20/20, сега – 20/30. Бояджиев подчерта, че в Европейския съюз има над 63000 публични библиотеки и България е част от тази мрежа чрез Фондация „Глобални библиотеки“. 

„Една от целите, които нашата Фондация си поставя, е превръщането на библиотеките в приобщаващи пространства. Много нова сфера за нас е дигиталният преход и уменията на хората, както и достъпът до цифрови знания. Оказва се обаче, че в отдалечени места и селски райони е много трудно проникването на такъв тип информация. В България, заедно с читалищата, има над 3 000 библиотеки. Нашата фондация работи в мрежа с 916, от които 28 обучителни центъра. Казвам го, просто за да може да се добие представа, че това е един ресурс, който може да бъде използван при решаването на проблемните“, посочи Бояджиев. Той съобщи още, че се водят преговори с Министерството на електронното управление да могат да се предоставят някои електронни услуги не само от общините, но и от библиотеките. 

Снимка: Пресцентър на ПП ГЕРБ – Варна

Според експертът по европейски програми, Биляна Раева, много важен елемент в партньорството между библиотеките и читалищата са общините, които да предоставят допълнителна информация за предлаганите услуги. „Това, което на мен ми направим впечатление е, че европейските политики за библиотеките не са концентрирани – съществуват някъде между редовете на различните програми, биха могли да бъдат бенефициенти, но никъде не са назовани като партньори в това, което ние се опитваме да направим и в Европа, и в България“, сподели Раева. Тя не пропусна да отбележи с разочарование, че проектът за нова сграда на Регионалната библиотека във Варна още не е факт и не е ясно кога ще бъде, въпреки че екипът на бившия кмет на Варна, Иван Портних е направил необходимото, включително осигуряването на средства. 

Снимка: Пресцентър на ПП ГЕРБ – Варна

Обърнато беше внимание и на работното време на библиотеките, като за пример беше дадена Регионалната библиотека в Бургас, която е отворена за посетители до полунощ, а през лятото дори не затваря. По-сериозен проблем обаче се оказа, че стои пред библиотечното дело в читалищата и това е авторското право върху книгите, които библиотекарите искат да бъдат дигитализирани с образователна цел. Спира ги европейска конвенция, с която Даниел Митов и Михаил Бояджиев се ангажираха да се заемат, за да намерят решение на проблема. Предложение беше дадено и за финансирането на читалищните библиотеки, а именно то да бъде отделно от общата субсидия, както и да не се налага ограничение от кои издателства и каква литература да се купува. А Биляна Раева остави дебатът отворен, като предложи помощта си за кандидатстване по различни европейски проекти и програми. 

На 27 октомври гласувайте за ГЕРБ – СДС с номер 18 в интегралната бюлетина, за да се отвори пътят за развитие на библиотечното дело и читалища в България.  

Източник: Пресцентър на ПП ГЕРБ – Варна

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Регионалният исторически музей на Варна изправен пред сериозни предизвикателства – реставраторите работят във фургони без вода и адекватни условия. – ВИДЕО

В сърцето на Варна, където античността и модерността се преплитат, откриването на ценна римска статуя…

преди 58 минути

Синоптик обяви, че Циганското лято ще е във вихъра си съвсем скоро

Месец януари ще бъде топъл, но с повече валежи, според прогнозата на синоптика Петър Янков.…

преди 2 часа

Експерт: От МВР създадоха погрешно очакване за BG-Alert във всички българи

Бившият зам.-директор на Академията на МВР Милен Иванов и експертът по киберсигурност Христиан Даскалов коментираха…

преди 2 часа

Мъж разказа за свое преживяване „след смъртта“: Твърди, че е бил „в рая“ при баща си, преди да се върне към живота

Човек, който "умира" три пъти за един ден като дете, разказа подробно какво е видял…

преди 2 часа

Стела Николова: Да се политизирам е най-доброто решение, което съм взимала в живота си

За нея Варна е дом, семейство и пристан, а работата в полза на варненци -…

преди 2 часа

Специалист посочи няколко храни, които предотвратяват появата на рак

Спорен проведени изследвания, компонентите на някои растителни продукти могат да доведат до намаляването на възпалителните…

преди 2 часа