in

Трима в България са задържани за отпускане на бързи кредити онлайн

Колаж: "Нова Варна"

У нас е проведена акция срещу измама с бързи кредити, при която са били задържани трима в София. Задържаните се предлагали като посредници на хора с лошо кредитно минало и им взимали такса, за да им гарантират заема.

Арестите са били столицата, но задържаните вече са откарани в Стара Загора, където прокуратурата е започнала производство. Все още не е ясен мащаба на схемата и колко са пострадалите по нея.

По думите на Лъчезар Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, на 15 октомври 2024 година е образувано досъдебно производство за измама. След експертен анализ на събраните доказателства 3 лица са привлечени към наказателна отговорност, предава Нова телевизия.

„Публикуват се обяви за отпускане на кредити, свързват се с лицето, искат му лични данни, сума, причина за кредита. След известен период, засегнатите лица получават документи, че са одобрени за кредита и трябва да бъдат преведени пари за обработване на документите. Когато плащането е извършено, контактът с кредиторите прекъсва“, поясни той. Таксата за обработка и разглеждане на документите била от порядъка на 500 лв. „Понеже някои хора не мислят, че сумата е голяма, не подават сигнал“, каза още Иванов.

Според Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” при ГДНП, плащанията са се извършвали онлайн чрез небанкови услуги с възможност за откриване на микросметки и чрез наложен платеж с куриерски фирми. „Обявата е частна, с атрактивни условия. Хората, които спешно имат нужда от пари, не проверяват миналото на кредитора, не търсят отзиви и не гледат дали е регистриран в БНБ“, обясни Падинкова.

За подобен тип престъпления се предвижда лишаване от свобода за период от 1 до 3 години.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/