in

ГДБОП разкри в Шумен печатница за висококачествени неистински банкноти в лева, долари и евро

Снимки: МВР

Окръжна прокуратура – Шумен ръководи разследване за печатане на фалшиви пари. Двама мъже са привлечени към наказателна отговорност и са задържани, съобщават за медия „Нова Варна“ от Апелативна прокуратура – Варна.

Окръжна прокуратура – Шумен ръководи и наблюдава разследване за престъпление против паричната и кредитната система на Република България. Двама мъже на възраст 50 г. и 55 г. са привлечени към наказателна отговорност във връзка с разкрита печатница за неистински парични знаци с курс в страната и в чужбина. Единият от тях е обвиняем за изготвянето им, а другият за подготовката на незаконната дейност и разпространението на фалшивите пари.

В.Н. (50 г.) и Т.Х. (55 г.) бяха задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането им в съда за определяне на мерки за неотклонение спрямо двамата. Окръжен съд – Шумен одобри искането на Окръжната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ на 50-годишния мъж, а другият остави под „домашен арест“.

Двамата са задържани при специализирана полицейска операция на ГДБОП при МВР по образувано през 2023 година досъдебно производство, касаещо установени в обръщение висококачествени фалшиви банкноти от 50 български лева, циркулиращи в страната.

При процесуалните действия, реализирани от служители на МВР, в помещение, разположено в град Шумен, е установена действаща печатница за неистински парични знаци. Иззет е голям брой специфично оборудване за извършване на незаконната дейност, както и други материали и доказателства, свидетелстващи за нея.

Работата по доказване и документиране на сложната престъпна деятелност, както и обхвата на нелегалната дейност на двамата мъже, продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Шумен. Назначени са специфични експертизи в областта на валутите.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.