in

Другата седмица е Архангелова задушница: Ето какво трябва да направим

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

През 2024 година Архангеловата задушница се пада на 2 ноември (събота). Това е последната за годината Задушница и тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Задушниците през годината са три – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница.

Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Прието е за помена да се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

На гробовете на покойниците не се оставя храна. Подавката се раздава между живите, които като вкусват от нея, да си спомнят за мъртвите.

Голяма Задушница тази година беше на 9 март. Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо.

Черешова Задушница беше на 22 юни. Черешова Задушница е в съботата преди Петровите пости и името й идва от периода й, когато зреят черешите.

Архангелова Задушница се пада на 2 ноември. Архангелова (мъжка) Задушница е в съботата преди Архангеловден и е последната за годината.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/