in

За жената, заразена с „бактерия човекоядец“ у нас: Всичко започнало, когато наранила крака си на шезлонг

Колаж: "Нова Варна"

Както ви съобщихме вчера, лекари в Бургас спасиха 61-годишна жена от „бактерия човекоядец“. Жената е била на почивка на къмпинг „Силистар“, когато наранява крака си на шезлонг, но въпреки откритата рана влиза в морето.

Още същия ден кракът ѝ се подул и се появили големи мехури. Освен това жената вдигнала и висока температура. Веднага се отправила към болница, където ѝ е оказана спешна медицинска помощ.

По думите на д-р Калина Цанкова, началник микробиологичната лаборатория в МБАЛ-Бургас, само три пъти в своята практика е срещала тази бактерия, предава бТВ.

„Тя може да предизвика некротизиращ фасциит, какъвто е случаят с тази пациентка. Много опасно е развитието на сепсис при навлизане в кръвообращението“, обясни д-р Цанкова.

„Среща се във водни басейни, особено при преход от сладка към солена вода. Самият растеж е изключително демонстративен в нашата практика и затова на мен лично ми беше много лесно да я разпозная“, каза още д-р Калина Цанкова.

Д-р Цанкова казва, че веднага се е свързала с колеги хирурзи, които ѝ обяснили протичането на инфекцията от една много малка раничка до тези некротични разраствания, които болят.

Пациентката е постъпила в болницата в сравнително добро общо състояние, но раната е била изключително инфектирана. Лекарите са преценили, че трябва спешна хирургична обработка, за да се стопира раната.

Взели са материал за микробиологично изследване. На следващия ден при отчитане на пробите е назначена тройна антибиотична комбинация за лечение.

„Пациентката е оперирана 10 пъти, тъй като тези некротични участъци, които причинява бактерията на засегнатия крайник, е трябвало да бъдат отстранени. Крайникът е спасен, а състоянието на жената се подобрява“, каза д-р Калина Цанкова.

По думите ѝ този случай е изключително рядък и уникален за нашите ширини. Той се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/