in

За гроба на Перперикон с ритуали против вампирясване: Покойникът е имал необичайно голяма глава

Кадър: Нова телевизия

Както ви съобщихме вчера, по време на тазгодишните разкопки на Перперикон, е открит тайнствен гроб с изпълнени върху тялото на покойника ритуали против вампирясване.

Находката се появява сред почти 250 разкрити гробове и гробници край Голямата базилика, отново в Южния квартал.

През 2013 г. на Перперикон беше открит гроб на „вампир“, а намереният в него скелет беше със забит в лявата част на тялото палешник. Тогава проф. Овчаров обяви, че разкритият гроб на „вампир“ е „близнак“ на открития преди това подобрен в Созопол.

Днес проф. Овчаров показа и новооткрития гроб.

„Много интересна е самата фигура. Тепърва антрополозите ще ни кажат точно каква е. На пръв поглед е дете – около метър – метър и десет см. Но всъщност главата е прекалено голяма, което ни кара да мислим, че е имало някакви отклонения. Т.е. може би е някакъв вид хипофизно джудже. По принцип хората, за които в миналото са смятали, че са били заплашени от вампирясване, са били тези, които са починали по необяснима причина – самоубийци, хора, загинали при неясни обстоятелства, твърде възрастни хора, джуджета.

„На пръв поглед покойникът е дете, високо около метър-метър и двадесет см. Главата му обаче е прекалено голяма, така че вероятно е имало някакви отклонения”, обясни ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров. По думите му хората, които в миналото се считали за вампири, били тези, които са починали по необяснима причина – самоубийци, твърде възрастни хора, джуджета“, обясни професорът пред Нова телевизия.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/